Thuis werken, heerlijk toch? Geen reistijd, geen bellende collega’s om je heen en zelf de kinderen naar school kunnen brengen. Toch sta je ook als je thuis werkt voor de nodige uitdagingen. Ook thuis kun je snel worden afgeleid en kan er minder uit je handen komen dan je van plan was. Of ga je juist veel te lang door.
Veel mensen werken enkel en alleen thuis om de drukke kantoortuin te “ontvluchten”. Ik wind er geen doekjes om: de meeste kantoortuinen zijn inderdaad rampzalig voor je concentratie.
Over de Bricks (waar staan de bureau’s, welke zithoeken, koffiecorners enz. creëren we?) is veel overlegd. En ook over de Bytes (over welke apparatuur kun je beschikken?) is meestal wel goed nagedacht.
Maar Behavior (hoe gaan we hier met elkaar om?), blijft helaas vaak onbesproken. Er is hooguit een ½ A4 met spelregels waar de meesten zich niet aan houden.
Dus rinkelen er mobieltjes die door collega’s op een werkplek zijn achter gelaten, wordt er over bureau’s heen geroepen en wordt er uitgerekend vlak bij de plek waar jij zit te werken door 3 collega’s een werkoverleg gehouden. Om maar te zwijgen van collega’s die “even moeten ontladen” door hard lachend elastiekjes naar elkaar te schieten. Of een leuk filmpje op YouTube afspelen en dat voorzien van luid commentaar. Door alle herrie raak je geïrriteerd en doe je minder. Daar gaat je planning.
Thuiswerken moet geen vlucht zijn
Hoe minder geluidsoverlast en afleiding, des te prettiger je werkt en des te hoger je concentratie en productiviteit. Maak de onrust in jullie kantoortuin dus bespreekbaar in een werkoverleg. Hoogstwaarschijnlijk zijn er meer collega’s die er last van hebben. Zo wordt het ook makkelijker om hier heldere afspraken met elkaar over te maken. Respecteer elkaars behoefte aan concentratie. Dan wordt thuis werken een keuze en geen vlucht.
12 tips om thuis het beste uit je werkdag te halen
Een goed begin is het halve werk
Start je dag met een gezond ontbijt. Het geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd te kunnen werken. En het draagt bij aan een goed humeur. Bovendien heb je minder de neiging om later op de dag te snoepen.
Sta op tijd op
Tuurlijk, je hebt geen reistijd. Dus je kunt best een uurtje langer blijven liggen. Maar sta niet te laat op. Zet een wekker en probeer om zoveel mogelijk op vaste tijden met werken te beginnen.
Niet in je badjas
Ga niet in je badjas zitten werken. Doe alsof je naar kantoor gaat of kleed je alsof je gewoon de deur zou uitgaan. Zo raak je in een werksfeer en breng je een duidelijk onderscheid aan tussen werktijd en vrije tijd.
Maak een plan
Ook voor je thuiswerkdag is het goed om een plan te maken: waar wil je aan werken, hoe lang, welk resultaat wil je halen, welke informatie heb je nodig en heb je daar vanuit huis toegang toe? Plan deze acties in je agenda. Hiermee voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt en meer plannen maakt dan je tijd beschikbaar hebt.
Een agenda waar ook afspraken met jezelf in staan zorgt er ook voor dat je je meer kunt focussen op je doelen en dat je niet automatisch “ja” zegt tegen iedere uitnodiging of afleiding.
Manage je afleidingen
Ik zei het al: hoe minder geluidsoverlast en afleiding, des te hoger je concentratie en productiviteit. Je kunt thuis de nodige afleidingen hebben. Misschien heb je de neiging om allerlei huishoudelijke klusjes te doen.
Onderken wat je kan afleiden en minimaliseer de verstoringen. Natuurlijk, je kunt een was doen of de hond uitlaten. Gun jezelf af en toe deze vrijheden die thuiswerken je bieden. Maar hou werk en privé zoveel mogelijk gescheiden. Dan komt er meer uit je handen en haal je meer voldoening uit je werkdag.
Heb je kinderen rondlopen? Experimenteer dan met een symbool op de deur of op je bureau waaraan ze kunnen zien dat je aan het werk bent.
Kanaliseer interrupties en manage je bereikbaarheid
Constant bereikbaar willen zijn is niet efficiënt. Bescherm dus je werktijd. Je hebt ook thuis op je PC of laptop een knop om de melding van nieuwe berichten uit te zetten. Schakel afleidingen uit. Even geen e-mail notificaties, geen telefoontjes en geen WhatsAppjes.
Zet goed in je werkagenda op welk telefoonnummer je voor collega’s thuis te bereiken bent. En spreek af voor welke zaken collega’s je thuis mogen storen. Leg je vrienden en familie dat je op een thuiswerkdag ook echt aan het werk bent. Zodra vrienden in de gaten hebben dat je overdag vaak thuis bent, zul je meer voorstellen krijgen om “even” samen koffie te drinken of andere dingen te doen. En voor je het weet is je werkdag voorbij.
Begin met het belangrijkste
Begin je dag met dat wat jij het belangrijkst vindt. Of iets waar je tegenop ziet en wat je al een tijdje voor je uit schuift. Begin je met allerlei makkelijke, maar minder belangrijke, klusjes (de “quick wins”), dan is de kans groot dat je ’s middags geen zin/tijd meer hebt voor die klus die eigenlijk het belangrijkste is. Het kan dan ook een heel goed besluit zijn om juist niet te beginnen met het behandelen van je e-mails. Wat dat betreft verschilt een thuiswerkdag niet van een dag op kantoor.
Voldoende lucht in je agenda
De boog kan niet de gehele dag gespannen zijn. Plan daarom niet je hele dag vol. Werk je bijvoorbeeld 8 uur, maak dan een plan voor 6 uur. Dan loop je niet meteen klem als iets meer tijd blijkt te kosten of als er iets onverwachts op je af komt waar je ook echt tijd aan moet besteden.
Pauzes om te ontspannen
Plan pauzes. En ga in je pauze echt wat anders doen, weg van de computer. Door even naar buiten te gaan, je benen strekken of een andere omgeving op te zoeken, laad je de batterijen beter op en kun je je daarna beter concentreren. Dat doe je niet door achter je PC te blijven zitten en op je scherm te blijven turen, ook al zit je in je pauze op Marktplaats of op Facebook.
Zorg voor je lunch
Zorg dat je de spullen voor je lunch in huis hebt. Je verliest veel tijd als je eerst nog moet beslissen wat je graag zou willen eten, waar je het gaat halen en het ook nog in huis moet halen.
Stop op tijd
Hou “normale’” werkuren aan en pak vóór het einde van je werkdag 10 min. om je werkdag te af te sluiten:
- heb je alles kunnen doen?
- hoe ziet de dag van morgen er uit?
- wat moet je morgen in ieder geval doen?
- heb je alles ontvangen waarop je wachtte?
Als je niet alles hebt kunnen doen of onvoldoende tevreden bent over de resultaten die je hebt bereikt, plan die zaken dan opnieuw in of reserveer er wat extra tijd voor in je agenda.
Hou je werkplek op orde
Of je nu aan de keukentafel werkt of een “echt “kantoor aan huis hebt, zorg voor een opgeruimd bureau. Dus geen werk laten liggen. Dan is het makkelijker om op tijd te stoppen en ’s avonds echt iets anders te gaan doen.
Werk je te hard en wil je meer tijd voor jezelf?
Vraag dan informatie aan over onze in-company time management trainingen.
Je kunt ons natuurlijk ook bellen: 06 – 16.37.00.77. We geven je graag advies.