Goede voornemens: waarom gaat het vaak mis en hoe lukt het wel?

Veel mensen zijn het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens: minder snoepen, meer sporten, meer tijd met familie en vrienden, minder stressen, alles op orde krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 80% voor eind januari zijn goede voornemens al weer heeft laten varen. Waarom gaat het toch zo vaak mis? Zijn je voornemens wel haalbaar? Wil je het wel echt? En hoe kun je ervoor zorgen dat het je nu wel lukt?

Stel je het eindresultaat voor

Een voornemen wordt pas werkelijkheid wanneer je het feitelijk gaat doen. Tot dat moment is het niet meer dan een gedachte, een idee. Je eerste stap is om het  eindresultaat te visualiseren, hoe concreter, hoe beter: je ziet het opgeruimde bureau zó voor je; je ziet jezelf een maatje kleiner dragen, je ziet jezelf 3x per week hardlopen; je ziet jezelf in het weekend uren kletsen met je vrienden aan de gezellig gedekte tafel. Die beelden heb je nodig om jezelf te motiveren tot verandering.

Excuses en blokkades te over

Maar wanneer je vervolgens niets doet, dan blijft je voornemen een mooie droom en kom je bij die 80% die voor eind januari weer op de oude voet doorgaat. Met je huidige, vertrouwde gewoonten die diep in je systeem verankerd zijn: je let niet op wat je eet, je doet alles met de auto, je vraagt je vrienden nooit te eten, je windt je op over van alles en je ruimt nooit wat op. Het is goed om je te realiseren dat dit is wat je gewend bent en waarnaar je je gedraagt.

Naast je eigen gewoonten loop je ook tegen externe omstandigheden aan, die niet meewerken en die je als excuus aangrijpt: die supergezonde goji-bessen zijn uitverkocht,  het regent dus nu maar even niet gaan hardlopen, dit weekend geen eters want ik moet een presentatie voorbereiden. En zo is er altijd wel wat (te verzinnen) waardoor je weer terugvalt op je vertrouwde gedragspatroon.

Minstens 21 dagen volhouden

Gewoonten zijn handig want ze helpen je om allerlei dingen te doen zonder dat je er al teveel over na hoeft te denken. Stel je eens voor dat je elke dag na zou moeten denken over de vraag wanneer en hoe je je tanden moet poetsen. Dat gemak wordt echter lastig wanneer je gewoonten wil veranderen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je écht moeite voor doen en twee weken zijn niet voldoende. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld 21 – 42 dagen (3-6 weken) nodig hebt om een oude gewoonte af te leren en een nieuwe gewoonte aan te leren.

Ook een reis van 1000 mijl begint met één eerste stap

Het is belangrijk dat je de nieuwe gewoonte zo vaak mogelijk oefent. Des te sneller beklijft de nieuwe gewoonte. Wanneer je bijvoorbeeld echt niet meer wil snoepen, dan zul je op ieder moment van de dag dat je trek krijgt in snoep (je oude gewoonte) daar niet aan toe moeten geven. Let eens op in welke situaties je wil snoepen en op welke momenten van de dag. Je kunt zo patronen in je gewoonte herkennen waar je op kunt anticiperen. Door bepaalde situaties te vermijden of door dan iets te doen of te denken waarmee je de snoepneiging onderdrukt.  Iedere dag, net zo lang tot de snoepneiging minimaal is geworden.

Zoek medestanders

Het kan helpen om samen te werken met iemand die hetzelfde voornemen heeft. Je kunt elkaar steunen als het moeilijk wordt en de resultaten (van jezelf en van de ander) motiveren om door te gaan.  Het helpt ook om anderen te vertellen over je voornemen: je familie, vrienden, collega’s. Zij kunnen je steunen en afhaken wordt moeilijker.

Bedenk “als-dan” plannetjes

Wil je meer gaan hardlopen, dan zul je bijvoorbeeld twee momenten  in de week moeten plannen waarop je dat gaat doen. Nog belangrijker is het om “als-dan” plannetjes te maken. Wat doe je als het regent? Mag je het van jezelf dan uitstellen naar een droge dag of ga je in de regen ook lopen? En hoe reageer je als een vriend voorstelt om naar de film te gaan, juist op de avond dat jij wil hardlopen? Zorg er voor je dat je op je loopdagen op tijd thuis bent van je werk. Maak het ook niet te ambitieus: 2x per week in plaats van 4x. Een half uur in plaats van een uur. Bedenk dat het halen van een doelstelling je motiveert. Terwijl het bij herhaling niet realiseren van je doel kan gaan demotiveren.

Samengevat: hoe lukt het je wel?

Deze simpele stappen helpen je om je voornemen te realiseren:
Kies om te beginnen één voornemen en schrijf dat op. Zet je andere voornemens even in de wachtkamer totdat je je eerste voornemen hebt gerealiseerd.

  1. Visualiseer het positieve eindresultaat voor jezelf zo concreet en gedetailleerd mogelijk en schrijf dat ook op en benoem wanneer je dit bereikt wil hebben.
  2. Stel je voor welke obstakels het realiseren van je doel kunnen verhinderen. Dat kunnen externe obstakels zijn, maar ook innerlijke blokkades bij jezelf. Schrijf dit ook zo concreet en gedetailleerd mogelijk op.
  3. Maak een actieplan:
    • Wat ga ik precies doen, wanneer, hoe vaak, waar, met wie
    • Welke acties zet ik in bij welke obstakels
    • Plan concrete activiteiten in je agenda
  4. Vertel je voornemen aan je omgeving: familie, vrienden, collega’s, zij kunnen je steunen en afhaken wordt moeilijker.
  5. Evalueer elke week aan het eind van de week welke resultaten je hebt geboekt en pas waar nodig je plan voor de komende week aan.

Meer weten?
In onze efficiency trainingen met individuele coaching op de werkplek besteden we aandacht aan álle aspecten van het realiseren van voornemens en plannen. Meer weten? Neem contact met ons op via het contactformulier. Of bel ons voor een afspraak: 020 – 419 15 27. We nemen graag vrijblijvend de mogelijkheden met je door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *